Monday, October 12, 2009

elainten metsastys kameralla

Viikko meni. rahaa kului. Tyo tuntuu saamattomalta. Yks safari kierrettyy ja samaten elainpuisto. Leikitty turisteja. Nahnyt liikaa saksalaisiia ja harmaa kettuja (turkulaisjuttuja) sori tuli nyt aika pitka teksti, mut paljon on tapahtunut.

Tyoviikko oli onneks vaan 4 paivan pituinen. Tyopaiva on alkanut muodustuun tutuksi. Paivien runko, etta me mennaa toimistolle kello 9 tekemaan paperihommii sosiaalitoimessa (vastaavassa). No ihmiset Tiiatta, et ei se ihan oo mun lempihommaa. meita on siel pienessa toimistossa 4 opiskelijaa ja ohjaaja. Meian pitaa tehda/saada selville, et keta poikii asuu missakin taloissa ja laittaa niin paperi kuin kone files kuntoon. Hommaa hankaloittaa, se etta kaytossa on vain yksi tietokone, ja vanhat paperit on vanhentuneet pahasti, niin koneelta kuin paperiversioista. Tarkoituksena ois myos haastatella lapsia joilta tiedot puuttuu. Ongelma on se, etta kaikki ei puhuu enkkua eika me siswatia. hommaat loppuu yleensa 12 jolloin on meian lounastauko.

Iltapaivisin ohjelma vaihtelee. Itella lokakuun teen ma, ke ja pe tuutorointia grade 7 luokkalaisille. Niilla on tulos isot kokeet, mitka niiden pitaa suorittaa, etta ne paasee high schooliin. Totesin tossa torstaina, et ei musta taida hirveesti apua, osassa en tieda asiasta mitaan, tai matikassa kysymykset on enkuksi, enka ymmarra niita termeja, et nain. hyva puoli tas et tuutorointi alkaa puol 5. eli on pitka lounas tauko. ti ja ke vuorossa on youth hall vuoro klo 2-5 pm. Paikka vastaa meian nuorisotiloja ja siel tehtavaa tyota. ihan ok.

Myc siis omistaa/yllapitaa 6 taloa Manzinissa. Yksi niista on farmi, missa kaytiin taas torstaina. Siel meian pitaa haastatella kaikki lapset. Ne on ihanii lapsia. mutta kyl ne kertomukset vetaa hiljaseksi. Yksikin oli joutunu farmill kerto, et aiti oli lähettänyt heidat kauppaa, ja he eivat olleet loytaneet enaa takaisi. Han tiesi vain aitinsa etunimen. tai kun piti ottaa selvaa, etta keta niiden isa ja missa se on niin vastaus, etta kuollut ja sit kysyys samat aidista niin vastaus on sama. niin menee ite hiljaseksi ja vaikeeksi, ku ei tieda mita tehda tai sanoa.

Perjantaina olikin sitten lahto krugeriin. Maailma toiseksi isoimpaan luonnonpuistoon. kooltaan 3 kertaa isompi kuin swazimaa. Sijaitsee pohjoiseen swazimaasta, etela-afrikan puolella. matka oli aika kallis. 2200 randii. Hintaan sisaltyi; safari, elainpuistossakaynti, matkat sinne ja takaisin. kahen yon majoitus. 2 paivallista ja yksi lounas ja 2 aamupalaa, ja opas kaytossa 24 h/paivassa. lahto oli aamulla 7 kampan edesta. Ihme tapahtui, vastoin kaikkea odotuksia, kyyti oli 15 min etuajassa. Suuri ihme afrikkalaisessa ajantajussa. Viikolla oltiin palaverissa mika piti alkaa 9. me tultiin paikalla 10 yli, mut muut kokous ihmiset tuli puol 10 noin. Oli muutenkin ihmeelista. Kokous kasitteli perjantain tapahtumaa ja keskiviikkona kyseltiin , et niin keta paasee paikalle tai hankittua ihmisia sinne. ihmeelista. mut joo takas asiaan. lahettiin sit ja koukkaistiin mbanane kautta ja otettiin 4 turkulaista matkaan mukaan. sit lahettii menee. Pysahdyttiin matkalla lasitehdas/myymalassa kattelee. Tosi ihaniin esineita. ehk joku Loytaa tiensa Suomeen asti. oltiin perilla krugerissa noin 12 ja syotiin lounas viel puiston ulkopuolella.

Lounaan jalkeen siirryttiin puistoon ja ajeltiin sen halki kohti ekaa yopaikkaa. Perilla majoituksessa oltiin vahan ennen kuutta illalla. Matkalla sinne nahtiin paljon elaimii. vastaan tuli norsuja, kirahveja, apinoita (ei tammosia punapeppuisisa, vaan nailla oli siniset) seeproja, valkosia sarvikuonoja, Bumbia (pahkasikoja) guruja(empatiia Suomen nimee), krokotiileja., impaloita(nayttaa ihan bambeilta). Aivan iho, rakastuin kyl ihan kirahveihin. Ei uskois, et sarvikuonot on tosi säikkyjä vahasta melusta ne lahtee pois, samaten myos Impolat. Pitaa sanoo kanssa, et jos haluu kuvii elaimien takapuolista niin Kruger on oiva paikka sita varten. Eka yo oltiin aikalailla Suomalaista leirintaluetta muistuttavassa paikassa. Saatin jokanen huone, ihan siistin. Mut ruoka oli todella hyvää. puffettipoyta, paljon salaatteja ja makkaraa/lihavartaita/kanaa, pap(maissi muussi, naytti perunamuussilta, mut ei todellakaan samaa)

Launtai aamuna oli lahto 4.15. kylla 4.15. Oli pimeeta. oli väsynyt. liian aikasin. Mut piti naha aurinkon nousu ja elaimet liikkuu pimeella eniten. Arfikkalaiseen tapaan kuski semmoiset 15 min myohassa. lahettiin liikkeelle, ja eiku paasto ku noin 100 metria eteenpäin kun Tormattiin leijona laumaan. sulosii kuvii. ja leijona tuli nahtyy jiihaa. kunnon aurinkon nousuu ei nahty, kun oli niin pilvista, et ei sita ees huomannu, mut pakko sanaa, et jos illalla tulee pimea akkia, niin kyl valosa tulee myos hetkessa matka jakettiin ja elaimiin nahtii ja oltiin takas aamupalalla klo 8. aamupalan syotyamme lahettiin kunnolla liikkeelle. paiva ajeltiin safarii eteenpain ja nahtii myos uusia elaimii, virteheppoja, ja leopardin. Tays kaaos siel mis leopardi oli. tie ihan tukossa, eika sita ees nahny kunnolla, onneks yks sai kuvan mista sen erottaa. kun me lahettiin liikkelle niin meian kuski ajoi pusikkoa pitki, enka haluu naha sita auton pohjaa voi olla vahan naarmuja.

Nahtiin myos yhessa jarvessa norsujen uivan. oli hauskan nakoista kun toinen norsu ui ihan rauhassa niin toinen norsu vieressa ulostaa oiken kunnolla samaiseen jarveen, kuka haluu lahtee viel uimaan sekaan. Tormattiin myös yhteen naarasleijonnaa joka oli just lounaallaan, ihan kiva. Sain myos lahetettyy ekat postikortit, pitais menna kuulemma 2 viikkoo kun ne tulee Suomeen, ilmotelkaa jos niit näkyy.

Launtai iltana tultiin myos pois krugerista ja mentiin yoksi guest housuin. laheiseen kaupungiin. Voi pojat mika paikka, taytta luksusta. Huoneet oli tosi hiennot, hyva uima-allas, loistavaa ruokaa, tai oikeesti olla 4 tahden paikka. Illalla pidettiin omat kemut mun huoneessa, maisteltiin viineja ja hengattiin. nukkumaan vasta puol 1, voi etta et vasytti, takana oli pitka paiva.

Sunnuntai oli niin, et meili tarjottiin aamupala 6.45 ja lahto takas swazimaahan pain 7.30. ihme kyl, herasin, mut onneks bussissa sai sitten nukkua. paastin swazimaahan ja saatiin passii seuraavat 30 paivaa oleskelua. Oleskelulupa paperit viel vahan kesken. Swazimaassa suunattiin pieneen elainpuistoon joka muistutti elaintarhaa. elaimet asu isoissa aluleilla, mut ne oli aidattu, ja aluista toisille paas porteista. Samat elaimet nahtiin myös taal paasaantoisesti. Tormattii urospuolisees leijonaa. Se nukkuu yhen pensaan alla. vahan aikaa odotettiin ja sit kuski sano eka meille et nain ei saa tehda, ja sit lahti pois tielta nurmella ja heratti sen leijonnan auton aanilla, raakaa. Kohdattiin myos sarvikuonoja, ne oli kanssa aika kaukana, ja taa meian kuski kysyy, et keta haluu lahtee kavelee lähemmäs, eka vahan ihmetteli, mut mika ettei jos on tilaisuus. Menttii sitten 10 metrin paahan sarvikunnoista kavellen mahtavaa.

Kierroksen jalkeen syotiin viel lounas ja sit oli aika suunata kotiin.

Vaikka taa retki oli kallis, mut pakkosanko, et oli oikee paatos lahtee kiertaa Kruger, et jos olis tyytynyt swazimaan tarjontaan, ois mennettanyt paljon. Meian kuski, joka ihan loisto tyyppi sano, et meili kavi hyva tuuri siina etta me nahtii oikeesit paljon elaimia, huippuna leijonat ja leopardi. oikeesti nakematt jai vain gepardi, ja musta sarvikuono. gepardi eli kummassakin puistossa mutta ei vaan nahty. Oon huomannu, et on vaikee arvioda afrikkalaisten ikaa, esim. taa meian kuski, oisin vaikannut, et se on jotain 25 mut se oli oikeesti 38v. Niin meila oli onneen safarilla, et nahtiin paljon elaimii, johtuko siita et tan meian kuskin nimi oli Lucky???

1 comment:

  1. mun kommentti on kadonnut ! se oli hieno ja pitkä ;< höh.

    noooo, voimii kuitenkin <3

    ReplyDelete